Loading..
Processing... Please wait...

Het item werd toegevoegd aan je winkelmandje.5 weetjes over Pimakatoen

Nu we allemaal wat bewuster bezig zijn met waar onze stoffen vandaan komen en hoe ze werden gemaakt, wint ook Pimakatoen aan terrein. Pima is niet per definitie biologisch/organisch verbouwd, maar het wordt wel kleinschaliger en duurzamer verbouwd. En wat meer is, Pima is absoluut de beste kwaliteit katoen die je kunt vinden. What's it all about?

 
1 | Pima is Egyptisch katoen ...

... maar niet alle Egyptisch katoen is Pima. Ongeveer 20% van de productie van Egyptisch katoen (in euh ... Egypte) bestaat uit echt Pimakatoen. Maar de belangrijkste productie gebeurt in de VS, Peru, Israel en Australië. Pimakatoen is een officiële soortnaam en moet voldoen aan bepaalde vereisten. Jammer genoeg wordt er soms wat nonchalant mee omgesprongen en worden katoenweefsels die bestaan uit slechts een deel Pimakatoen verkocht als zijnde the real deal.


2 | Pima is native American

Pima heette vroeger American-Egyptian cotton, maar kreeg haar naam dankzij de native American Indianenstam die begin 20ste eeuw dit type katoen teelde in de staat Arizona. Het bestaat echter al sinds de jaren 1700 in het zuidoosten van de Verenigde Staten.


3 | Pima is puur luxe

Het is veruit de meest luxueuze, meest zachte én meest duurzame katoensoort die er bestaat. Pima is een zogenaamd 'ELS' ofte Extra Long Staple-katoen met extra lange draden (min. 3/8 inches) die zorgen voor een fijn, superglad en zacht oppervlak.


4 | Pima is dicht geweven

We hebben ons allemaal wel eens laten verleiden tot een supergoedkoop katoentje op de markt, Stoffenspektakel, ... ten minste ik wel. En dan blijkt: weinig centen = weinig draden = weinig kwaliteit. Het aantal draden per oppervlakte maakt dat een kledingstof dicht of los geweven is. Een dicht geweven stof valt soepeler en voelt gladder aan dan eentje waar je erwten door kunt schieten. Bovendien geeft het meer warmte en absorbeert het ook meer vocht - vandaar de lakens in Egyptisch/Pima katoen ...


5 | Pima is duurzaam

Pimakatoen is sterker dan eender welke andere katoensoort. Door de fijn gesponnen draad kunnen meer draden dichter op elkaar geweven worden (tot 1.000 draden per square inch). Dat zorgt voor een steviger, maar tegelijk zachter weefsel dat langer meegaat en dus uitermate geschikt is voor kleding. Je krijgt dus langer waar voor je geld.


Veel kleine kleding- en denimateliers gebruiken steeds vaker Pimakatoen om wille van de superieure kwaliteit. In de eerste plaats voor de soepelheid en de mooie glans, maar ook omdat het kleinschalig en in goede omstandigheden wordt geteeld.
 
Daarom kozen wij ook voor de stoffen van Art Gallery fabrics. Een jong stoffenatelier uit Californië (VS) dat uitsluitend Pimakatoen gebruikt voor de productie van haar stoffen: geweven katoen, voile en tricot. Het geeft de prints extra diepte en voelt superzacht aan. Ook de AGF voile telt een hoog aantal draden per oppervlakte en dat maakt het in het bijzonder geschikt voor zomerse, luchtige kleding zoals bloesjes, een zomerse jumpsuit, een top, ...
 
Neem zeker een kijkje bij Stoffen in Pimakatoen van Art Gallery Fabrics!


 

Leave a Reply